Bahar yorgunluğunu yenmek için bol bol su için, yürüyüş yapınKüresel ısınmanın etkisiyle bu yıl bahar mevsimi erken geldi. Güneş yüzünü gösterdi, havalar ısındı, ağaçlar çiçek açtı. Her zamanki gibi bahar yorgunluğu da kadın-erkek, çoluk çocuk herkesi etkilemeye başladı.
Bahar yorgunluğunu önlemek için iş yerlerini ve evleri sık sık havalandırın.
Uzmanlar, çalışma isteğini azaltan, pek çok kişiyi de yatağa düşüren bahar yorgunluğunun günde en az 10 bardak su içip, ev ve işyerini bol bol havalandırarak aşılacağını söylüyor. Ayrıca sık sık yürüyüşe çıkmanın da direnci artırdığı aktarılıyor.Bahar aylarında vücuttaki bazı hormonlar daha fazla çalışıyor. Güneş ışığının etkisiyle artan bu hormonlar kişinin fiziksel ve psikolojik yapısını önemli ölçüde etkiliyor. Pek çok insan havaların ısınmasıyla sabah yataktan kalkmakta zorlanırken, gündelik işlerini de güçlükle yapabiliyor. Bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik kişiyi adeta esir alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden dahiliye uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural, baharda aslında kişinin daha enerjik olmasını sağlayacak hormonların salgılandığını; ancak vitamin eksikliği çeken kişilerde bunun ters etki yaptığını belirtiyor. Öte yandan bahar aylarında havadaki elektrik yükünün de arttığını hatırlatarak, "Negatif yüklü iyonlar yorgunluğa neden olurken, pozitif iyonlar ise kişinin kendini zinde hissetmesini sağlıyor." diyor.Psikiyatr Banu Büyükkal ise bahar yorgunluğunun küçümsenmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu hissi bahar aylarında herkesin yaşadığını ifade eden Büyükkal, "Normalde bu durum birkaç hafta içinde geçer. Ancak daha fazla uzaması, kişinin okul ya da iş performansını düşürmesi halinde dikkatli olmak gerekir." şeklinde konuşuyor. Uzun süreli yorgunluk halinde başta depresyon olmak üzere kaygı, uyku ve yemek bozuklukları, şizofreni, kronik yorgunluk ve madde bağımlılığı gibi rahatsızlıklardan şüphelenilmesi gerektiğini vurguluyor. Eğer altta yatan başka bir hastalık yoksa bahar yorgunluğundan korunmak için alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaprak Ataker, çalışırken kısa ve sık dinlenme molaları vermenin yorgunluğu önleyebileceğini anlatıyor. Ev, okul ve işyerlerinin sık sık havalandırılmasının da kişilerde olumlu etki yapacağını kaydediyor. Ataker, şu tavsiyelerde bulunuyor: "Vücudunuz için gereken B ve C vitaminlerini bol miktarda içeren sebze ve meyvelerden tüketin. Kahve ve çay yerine bol bol su için. Aerobik tarzda yürüyüş, koşu, bisiklete binme ve yüzme gibi egzersizler yapın."Polenlerden uzak durunBahar aylarında ağaç ve çiçeklerden kaynaklanan polen alerjisi de artıyor. Pek çok kişi baharı burun akıntısı, hapşırma, öksürük, kaşıntı ve döküntü şikâyetleriyle geçiriyor. Sema Hastanesi'nden göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ayşe Türközü, bahar alerjisinden muzdarip olanlara şu önerilerde bulunuyor: "Uyumadan önce yatak odanızı havalandırın. Yatmadan saçlarınızı yıkayarak saçınıza yapışan polenlerden kurtulun. Giysilerinizi dışarıda kurutun. Arabada camları kapalı tutun."
Bahar yorgunluğunu sebze-meyve ile atın
Türkiye ve Amerikan Diyetisyenler Dernekleri üyesi Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, baharla birlikte görülen genel bitkinlik, yorgunluk, güçsüzlük, isteksizlik ve uykusuzluk gibi şikayetlerin çok basit tedbirlerle önlenebileceğini bildirdi. Koçak, insanların eskiye göre daha fazla hastalandığını, bunu önlemek için de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Dilara Koçak, şunları söyledi: "Günde 5-6 porsi-yon sebze-meyve tüketerek, içilen su miktarını arttırarak, açık havada yürüyüş yaparak, iyi ve kaliteli bir uykuyla bunların üstesinden gelinebilir. Isınan hava vücudun su ihtiyacını arttıracağı için günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalıdır."
26 Mayıs 2008 Pazartesi
BAHAR YORGUNLUĞU İÇİN
arabalar filmi,komik hayvanlar,hepsi1,
bahar,
bahar yorgunluğu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder